Tegenwoordig kun je eigenlijk niet meer zonder een VPN. Tenminste, als je je online veiligheid belangrijk vindt. De cybercrimecijfers groeien exponentieel en iedere internetgebruiker vormt een mogelijk doelwit. Behalve dat je je online privacy en veiligheid aanzienlijk kunt vergroten, kun je ook aardig wat geld besparen met een VPN. Verbreed je horizon met voordeligere tarieven voor vliegtickets en hotels. Of doe het vanuit je luie stoel, terwijl je je favoriete films en series streamt.

Virtueel privénetwerk

Allereerst een extra woordje uitleg over wat een VPN eigenlijk is. De afkorting staat voor virtueel privénetwerk. Je maakt, vóórdat je je apparaat verbindt met een openbare server of de server van je internetprovider, eerst verbinding met een VPN-server. De communicatie tussen jouw apparaat en deze VPN-server verloopt via een versleutelde tunnel.  Derden hebben geen toegang tot deze informatieoverdracht en kunnen niets onderscheppen. De VPN-server stuurt vervolgens de gecodeerde gegevens door naar de uiteindelijke ontvanger. Voor die ontvanger is alleen het IP-adres van de VPN-server zichtbaar. Je eigen IP-adres gaat daarachter schuil, zodat buitenstaanders niet kunnen achterhalen dat jij de werkelijke afzender bent. 

Een goede VPN doet waarvoor het bedoeld is. Er worden geen activiteiten bijgehouden, dus er geldt een zero-logbeleid. Ook een ingebouwde functie als Threat Protection moet ervoor zorgen dat jij en je apparaat beschermd blijven tegen malware en virussen. Een goede dekking is ook heel belangrijk. Juist door een VPN-server in een ander land te kiezen, kun je van bepaalde voordelen gebruikmaken. 

Regionale blokkades 

Misschien is het je wel eens overkomen dat je een website wou bezoeken, maar de melding kreeg dat deze website niet toegankelijk is in jouw regio. We spreken dan van een regionale blokkade. Vooral bij streamingdiensten krijg je hier wel eens mee te maken. Ook het blokkeren van toegang tot bepaalde sociale media in Rusland is daar een voorbeeld van. Je kunt je koffer pakken en de grens oversteken, maar er zijn snellere manieren om zo’n regionale blokkade te omzeilen.

Aan jouw IP-adres kunnen eigenaars van websites zien waar jij, of in ieder geval het apparaat dat je gebruikt, zich bevindt. Gebruik je een VPN, dan zien ze alleen het IP-adres van de door jou gekozen VPN-server. Stel je voor dat die VPN-server zich nu eens in Thailand bevindt in plaats van in Nederland? Voor jou is het in een paar klikken en luttele seconden geregeld. En de eigenaar van de website weet niet beter dan dat jij ergens in een koffietentje in Bangkok zit te webshoppen.

Dynamische prijzen

Terwijl je, als het ware in een Thais koffietentje, online zit te winkelen, moet je eens opletten op de prijzen. Omgerekend betaal je veel minder voor hetzelfde product of abonnement dan wanneer je zonder VPN zou surfen. Dat komt doordat je de lokale prijzen te zien krijgt, en jij wordt aangemerkt als ‘lokale’ bezoeker. Dit ‘dynamisch prijzen’ gebeurt veel bij luchtvaartmaatschappijen, autoverhuurbedrijven en hotels. Door simpelweg een VPN te gebruiken, kun je veel geld besparen op je volgende vakantie.

Voordeliger streamen

Als je liever thuis blijft, kun je ook tegen een veel gunstiger tarief een abonnement afsluiten op een streamingdienst. Een Netflix-abonnement kost in Argentinië aanzienlijk minder dan in Nederland. Om dit voor elkaar te krijgen, neem je de onderstaande stappen. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat Netflix het gebruik van VPN op hun platform een halt wil toeroepen. Dat heeft voor een groot deel te maken met uitzendrechten. Als ze een VPN detecteren, kunnen ze je de toegang tot de dienst ontzeggen. Dit geldt voor Netflix, maar je kunt een VPN nog wel voor andere streamingdiensten gebruiken. Let wel even op de algemene voorwaarden voordat je het abonnement afsluit.

1. Selecteer een VPN

Je begint met het uitzoeken van een goede en betrouwbare VPN-dienst. Let daarbij op de dekking, of er sprake is van een zero-logbeleid en of je ergens terecht kunt met klachten of vragen. Voor een goede VPN ben je een paar euro per maand kwijt. Maar dan kun je er wel op vertrouwen dat er zorgvuldig wordt omgegaan met je online veiligheid en privacy. Je kunt VPN downloaden voor en installeren op ieder apparaat, van laptop tot smartphone, en van router tot browser.

2.  Wis je geschiedenis

Vergeet niet om, voordat je begint, je browsergeschiedenis te wissen en je cookies. Maak daar een gewoonte van.

3. Kies een VPN-server

Open je account en kies een VPN-server in het land waarin je je virtueel wilt bevinden. Schakel de verbinding in. Deze stap kun je na elke zoekopdracht uit stap 4 herhalen.

4. Zoek naar prijzen

Typ ‘bijvoorbeeld ‘Netflix subscriptions’ en je krijgt meteen de lokale prijzen te zien voor een abonnement. Kies het goedkoopste abonnement uit en voilà.