Tegenwoordig kennen we allemaal het leven van de abonnementen wel. Abonnementje hier, abonnementje daar. De gemiddelde Nederlander heeft vaak meer dan drie abonnementen. Dat is niet gek, want we zien ook steeds meer abonnementsdiensten in Nederland. Alles is online en abonnementsdiensten hebben dan ook de toekomst. Kijk maar eens naar jezelf. Waarschijnlijk heb je een telefoonabonnement, een abonnement voor internet en een abonnement voor een of meerdere streamingsdiensten. Waar we eerst een videotheek hadden, bestaat er nu Netflix, Videoland, HBO Max en nog een aantal anderen. Ook muziekwinkels zijn zo goed als uit het straatbeeld verdwenen, want nu hebben we allemaal Spotify of Apple Music. De abonnementsdiensten hebben dus de toekomst.

Vormen

Waar je vroeger bij de videotheek een film voor een bepaalde periode kon huren, is dat nu wel anders. Bij streamingsdiensten als Netflix en Videoland had je eerst nog één abonnementsvorm, maar nu heb je vaak al keuze uit wel drie vormen. Je kan vaak kiezen uit een abonnement voor een scherm, eentje voor twee schermen en eentje voor meerdere schermen tegelijk. Wel zo handig als je broertje of zusje ook toevallig net op dat moment aan het kijken is. Het zogenaamde one size fits all abonnement is dus afgeschaft en kennen we eigenlijk niet meer.

Gemak

De basis van al die streamingsdiensten? Dat is gemak. Je hebt in de meeste gevallen veertien dagen proeftijd doordat je een proefabonnement afsluit. Je kan daarna je Videoland opzeggen of je kan een abonnement afsluiten. Vergeet als je Videoland of een ander abonnement wil opzeggen niet om dat op tijd te doen, anders heb je alsnog een abonnement. Het abonnement betaal je gemakkelijk via iDeal, PayPal of een creditcard en daarna wordt het iedere maand automatisch van je rekening gehaald. Gemak dus.

Kosten

Toen de diensten net in opkomst waren, waren de diensten goedkoper dan dat ze vandaag de dag zijn. Netflix is nog altijd de grootste streamingsdienst van Nederland, maar is ook de duurste. Toch biedt Netflix niet meer alles aan, want veel content zoals de Marvel-series gaan allemaal naar Disney+. Veel verschillende soorten series en films zijn op verschillende streamingsdiensten te kijken. Daardoor hebben we ook vaak meerdere streamingsdiensten, want je moet natuurlijk wel alles kunnen kijken wat je wil. Gaan we straks echt €20 euro per maand betalen voor Netflix? De kans is aanwezig en we hebben het er ook voor over. We leven in een wereld waarin Netflixen niet meer is weg te denken.