Als je nog nooit een woning hebt gekocht en vervolgens besluit je eerste huis te kopen dan krijg je te maken met een startershypotheek. Als je voor het eerst een hypotheek wilt aanvragen dan kan dit wat haken en ogen opleveren. Jezelf goed inlezen is dan ook heel erg belangrijk. Wij vertellen je er meer over in deze blog. Lees je mee?

Een startershypotheek is dus een hypotheek voor wanneer je voor het eerst in je leven een hypotheek koopt. Om een huis te kunnen kopen heb je vaak een hoop geld nodig. Daarom zijn hypotheken in het leven geroepen. Je leent geld van de bank en vervolgens los jij dit elke maand af. Als je voor het eerst een huis koopt wil de bank natuurlijk wel zeker weten dat jij aan deze verplichting kunt voldoen. Daarom is een huis kopen voor een starter vaak net iets meer ingewikkeld dan voor iemand die al een woning heeft gekocht.

Hoeveel mag ik lenen?

Maximale hypotheek berekenenEr zijn online tools die je kan gebruiken. Hoeveel je kunt én mag lenen is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Zo zijn er een aantal zaken die mee kunnen spelen in de hoogte van jouw lening. Voor het bepalen van de hoogte van jouw maximale lening wordt er gekeken naar jou bruto-inkomen maar ook naar het rentepercentage dat jij straks gaat betalen over jouw startershypotheek. Je kan ervoor kiezen om maximaal te gaan lenen, maar het is ook goed om rekening te houden met feit dat je nog meer lasten hebt. Daarom wordt er ook altijd gesproken over het feit dat je beter je studieschuld kunt opgeven. Deze kosten moet je straks ook maandelijks gaan betalen.

Kan ik een startershypotheek aanvragen?

Om te weten of jij in aanmerking komt voor een startershypotheek kun je het beste contact opnemen met een hypotheek adviseur. Hij of zij kan jou meer vertellen en jij kunt meer vertellen over jouw persoonlijke situatie. Het is wel goed om al jouw persoonlijke situatie goed in kaart te brengen. Ga je een woning kopen op basis van één of twee salarissen? Heb je een schuld en heb je eigen vermogen dat je kunt inleggen?

Ook is er een verschil tussen nieuwbouw of bestaande bouw. Bij nieuwbouw staat bijvoorbeeld de aankoopsom altijd vast. Terwijl de aankoopsom bij bestaande bouw variabel kan zijn door mogelijk overbieden. Ook zijn tegenwoordig de maandlasten bij nieuwbouw veel lager omdat er energiezuinige huizen worden gebouwd. Hierdoor is de kans op een draagbaardere hypotheek groter dan bij een huis vanuit bestaande bouw. Deze woningen zijn vaak ouder en dus minder energiezuinig. Kosten koper? Die worden bij bestaande bouw niet gefinancierd. Bij nieuwkoop heb je deze kostenpost nog niet. Je bent tenslotte de eerste die in de woning trekt.

Startershypotheek en -woningen; daar is de afgelopen tijd heel veel over gesproken in het nieuws. Als je graag een woning wilt kopen, zorg er dan voor dat je je goed laat inlichten door verschillende partijen. Op deze manier ga je met genoeg informatie op pad en dat kan je koop vergemakkelijken.