Ben je een trotse tuinbezitter maar niet zo trots op hoe jouw tuin eruitziet? Richt je tuin dan nog voordat de zomer begint opnieuw in. Zo kun je tijdens de mooie dagen van het jaar heerlijk genieten van een tuin waar de mensen die in een flatje wonen vreselijk jaloers op zullen zijn. Het inrichten van een tuin brengt echter wel wat werk met zich mee. In deze blog lees je meer over hoe je dit het beste aan kunt pakken.

Maak een duidelijk plan

Het opnieuw inrichten van je tuin doe je door te beginnen met het maken van een tuinplan of tuinontwerp. Zo doorloop je rustig alle stappen die je moet ondernemen om van je tuin een paradijsje te maken en maak je het plan ook visueel. Wist je dat je zelfs een cursus tuinontwerp kunt volgen om een echte tuin expert te worden? Dit hoeft natuurlijk niet, het enige wat belangrijk is, is dat je tot een goed doordacht plan komt. Een beschreven plan of een simpele schets kan al volstaan.

Inspiratie en moodboard

Om je tuinplan of ontwerp te creëren kun je eerst inspiratie gaan opdoen. Het opdoen van inspiratie is niet alleen een leuke bezigheid, het zorgt er ook voor dat je een eigen smaak ontwikkelt en creatiever wordt. Op internet kun je leuke tuin ideeën zoeken en hier een moodboard van maken. Op dit moodboard verzamel je alle plaatjes die jij mooi vindt waardoor je een beter beeld krijgt van wat jij graag voor je tuin wilt. Belangrijk is vervolgens wel om de leukste dingen op je moodboard uit te zoeken en te verwerken in je tuin. Wanneer je echt alle ideeën die je hebt verzameld ook daadwerkelijk toevoegt aan je tuin kan het te druk en te vol worden, dit is zonde. Maak dus de juiste keuzes om een mooie, rustige en sfeervolle tuin te maken. 

Tuinelementen

Er zijn ontzettend veel elementen die kunt gebruiken om je tuin opnieuw in te richten. Zo kun je een terras maken in je tuin van vlonderplanken, waar je tijdens de zonnige dagen en warme zomeravonden lekker kunt zitten. Ook is het aanleggen van een gazon een relatief goedkope manier om je tuin een nieuwe uitstraling te geven. Hiermee zorg je ook voor wat groen in je achtertuin en loopt het water makkelijker weg tijdens een regenbui. Extra dimensie aanbrengen in je tuin doe je door hoogtes te creëren, dit bereik je door bijvoorbeeld verhoogde plantenbakken te plaatsen die ook nog eens gemakkelijk zijn in het onderhoud. Heb je kinderen? Dan is het een leuk idee om een speelplek in de tuin voor ze in te richten. Maak een zandbak, plaats een schommel of graaf een trampoline in zodat de kinderen lekker buiten kunnen spelen. 

Maak de juiste keuzes

Wat vooral belangrijk is bij het inrichten van je nieuwe tuin is het maken van de juiste keuzes. Is het voor jou belangrijk dat de kinderen in de tuin kunnen spelen? Houdt hier dan rekening mee bij het ontwerp. Wil je graag genieten van je tuin met vrienden en familie en bijvoorbeeld lekker kunnen barbecueën? Investeer dan in een mooi tuinterras. Zo zorg je voor een nieuwe tuin waar je lang plezier van zult hebben.