Dat roken ongezond is, dat hoeft niemand je uit te leggen. Dag in, dag uit krijgen we van artsen, politici en opiniemakers deze boodschap duidelijk te horen. Waar roken in de jaren veertig of vijftig nog volkomen geaccepteerd was, hebben de afgelopen decennia een duidelijke kentering laten zien. Roken op het werk, roken in openbare ruimtes, het is allemaal aan banden gelegd. Er zijn ook verschillende documentaires die de tabaksindustrie aan de kaak stellen zoals de documentaire serie ‘Broken’ op Netflix of ‘I Quit’ op Youtube. Maar ook de docu ‘A Billion Lives’ werpt een kritische blik op de tabaksindustrie en de corruptie die daar plaatsvindt. Het toont ook de belangenconflicten tussen overheden en vertegenwoordigers van de volksgezondheid aan.

De e sigaret, het antwoord van de tabaksindustrie

Tabak is verslavend. Niemand, ook de tabaksindustrie zelf, twijfelt hier meer aan. Het is de nicotine in tabak die verslavend werkt, maar nicotine is zeker niet het enige schadelijke stofje dat je lichaam binnenkrijgt met roken. Juist verbrandingsproducten als koolmonoxide en teer zijn echte boosdoeners. De tabaksindustrie wilde een nieuwe vorm van tabaksgebruik aan de man brengen, met minder schadelijke effecten dan roken. Dit werd de e sigaret.

Hoe werkt de e sigaret?

Gebruik je een e sigaret, dan verbrand je geen tabak. Een e sigaret bestaat uit een elektrische spoel, verbonden aan een batterij. Deze steek je in een containertje met e-liquid. De meeste e-liquids bevatten nicotine, in verschillende concentraties. Als er elektrische stroom door de spoel loopt, wordt deze warm. Door de warmte verdampt de e-liquid, waardoor je het kunt inhaleren. Heb je een nicotinebehoefte? Door een e sigaret te dampen, krijg je wel nicotine binnen, maar geen schadelijke verbrandingsproducten. De tabaksindustrie adverteerde veel met deze nieuwe manier van roken en prees het aan als onschadelijk tot minder schadelijk. De tabaksindustrie presenteerde de e sigaret als prima manier om te stoppen met roken.

Stoppen met roken door over te stappen op de e sigaret

Volgens Big Tobacco is een e sigaret een prima hulpmiddel om eindelijk van je rookverslaving af te komen. Daarin hebben ze in principe gelijk. Het lichaam van een roker heeft een fysieke behoefte aan nicotine opgebouwd. Er is echter ook sprake van een soort mentale behoefte. Je bent gewend geraakt aan iets te doen met je handen en je mond. Als je een e sigaret gebruikt om te stoppen met roken, pak je zowel je mentale als fysieke verslaving aan. 

Vapen met smaakjes zorgt voor nieuwe verslaafden

In een documentaire van Zembla krijgt het gevaar van vapen de aandacht en bij het programma Radar “Waar rook is: de macht van de tabaksindustrie” worden vragen gesteld over de macht van de industrie. Verschillende andere documentaires tonen het gevaar van vapen aan. E-liquids met nicotine én smaakjes als appel, hazelnoot crème of suikerspin, maken vapen aantrekkelijk en lekker, ook bij hele jonge mensen die nog nooit gerookt hebben. Daarmee creëren de tabaksfabrikanten eigenlijk een nieuwe doelgroep, die ze blootstellen aan de aangetoonde schadelijke effecten van nicotine. Dat is de reden waarom het toevoegen van lekkere smaakjes aan e-liquids nu verleden tijd is. Stoppen met roken met de e sigaret, dat werkt. Vapen met populaire smaakjes aantrekkelijk maken, dat is een brug te ver.