We leven in een tijd waarin we constant worden omringd door schermen, of het nu een laptop, telefoon of tablet is. Maar hoeveel invloed hebben deze schermen op onze ogen? Veel mensen hebben te maken met droge ogen als gevolg van het gebruik van schermen en het knipperen van onze ogen. In dit blog zullen we onderzoeken hoe deze schermen de droogte van onze ogen beïnvloeden en hoe vaak we onze ogen moeten knipperen.

Droge ogen door schermgebruik

Het gebruik van schermen is een van de grootste oorzaken van droge ogen. Wanneer we schermen bekijken, knipperen we minder vaak met onze ogen, waardoor onze oogleden minder natuurlijke traanafscheiding produceren. Hierdoor kunnen onze ogen uitdrogen, wat leidt tot vervelende symptomen zoals branderigheid, irritatie en zelfs hoofdpijn.

Hoe vaak moet je knipperen?

Gemiddeld knipperen we ongeveer 20 keer per minuut, maar wanneer we bezig zijn met schermwerk, knipperen we slechts ongeveer 10 tot 15 keer per minuut. Dit betekent dat onze ogen veel minder worden bevochtigd, waardoor ze sneller uitdrogen. Experts raden daarom aan om elke 20 minuten even pauze te nemen van het scherm en om bewust te knipperen om onze ogen te bevochtigen.

Tips om droge ogen te voorkomen

Er zijn een aantal eenvoudige stappen die je kunt nemen om de droogte van je ogen te verminderen wanneer je veel schermen gebruikt. Hieronder vind je enkele tips:

  • Neem regelmatig pauzes van het scherm en knipper bewust
  • Zorg voor voldoende verlichting in de ruimte
  • Gebruik traanvervangende druppels
  • Zorg voor voldoende hydratatie door voldoende te drinken
  • Blijf bewegen en beweeg je ogen regelmatig

Het gebruik van schermen kan een groot effect hebben op de droogte van onze ogen, maar gelukkig zijn er eenvoudige stappen die we kunnen nemen om dit te verminderen. Door regelmatig pauzes te nemen, bewust te knipperen en door voldoende te hydrateren, kun je droge ogen voorkomen en vervelende symptomen verminderen.