De klassieke huiskamer, waar het hele gezin voor de buis zat, lijkt langzaam uit te sterven. Je hoeft niet langer meer te debatteren welke film uit de tv-gids jullie vanavond gaan kijken. Iedereen kan namelijk zelf zijn of haar eigen genre kiezen met behulp van verschillende streamingsdiensten. In dit artikel vind je een aantal redenen waarom streamingsdiensten zo populair zijn geworden.

Film aanbod 

Zoals de inleiding al had uitgelegd ben je niet langer afhankelijk van het beperkte filmaanbod op tv. Je kan uit talloze genres kiezen. Er zit voor iedereen wel iets bij. Het aanbod is groot maar nog lang niet alle films zijn beschikbaar op streamingdiesten. Netflix kiest er bijvoorbeeld heel tactisch voor om soortgelijke films of gerelateerde pas beschikbaar te stellen als er nieuw deel uitkomt. Op deze manier lokt Netflix jou uit om eerst deel 1 en deel 2 kijken voordat je volgende week naar de bioscoop gaat voor deel 3. Op deze manier blijven gebruikers constant interactief met Netflix. 

Waar en wanneer je maar wilt

“Waar en wanneer je maar wilt” is een veelgebruikte zin voor de marketing van streamingsdiensten. Zoals de zin al vertaald kun je waar en wanneer je maar wil films en series kijken door ze eerst te downloaden. De film is als het ware een online live stream die je kunt downloaden voor offline gebruik. Hierdoor blijft de gedownloade live stream in je bibliotheek staan waardoor je hem later kan afspelen, zelfs wanneer je geen internetverbinding hebt. Dit is handig als je bijvoorbeeld onderweg bent in het vliegruig.  

Geen reclame

Verder bevatten de live streams geen reclames waardoor je aan een stuk door, ongestoord, je favoriete films en series kunt bekijken. Wanneer je een film op tv kijkt, verschijnt er na elke 10 minuten een reclameblok. Vaak ben je net zoveel tijd kwijt naar het kijken van reclames als de film. 

Goedkoop

Daarnaast zijn de abonnementen van streamingdiesten erg goedkoop. Je betaald gemiddeld €5 tot €15 voor een maandelijks abonnement. Vaak bieden ze ook nog eens extra kortingen voor het afsluiten van jaarlijkse abonnementen en familiebundels.    

Exclusiviteit

Tot slot verschijnen nieuwe films en series exclusief op een streamingsdienst. Netflix betaald hiervoor een groot bedrag om exclusiviteit te generen. Deze deal kan ook andersom geïnterpreteerd worden. Kleinschalige filmproducenten kunnen geld betalen aan grote streamingsdiensten om daar hun film uit te zenden. Hier zijn de klanten immer te vinden.