Ga jij een website draaien dan zijn twee dingen belangrijk, een goede domeinnaam en je hosting. De hosting is een plek waar jij jouw domeinnaam op wil zetten. Je zorgt dat je website op een plek komt bij de hostingprovider en daarna kopel jij je domeinnaam hieraan. Er zijn veel hosting mogelijkheden en webhosting werkt via een server. Wij leggen je uit welke server bij jou past wanneer je een website draaiende wil houden.

Hoe werkt webhosting precies?

Een host kan je een plekje geven op een server waar jouw website op geplaats wordt. Een server is eigenlijk een computer, maar dan één die veel sterker is dan die jij thuis hebt. En achter zo’n server zit ook niet iemand te werken zoals jij nu aan het doen bent. Een server is eigenlijk gewoon een dienstverlener die ervoor zorgt dat je website blijft draaien. Ook binnen de servers zijn er weer verschillende mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een Virtual Private server of een Plesk server.

Welke server past bij mijn website?

In deze blog zetten we drie verschillende servers op een rij en leggen uit wat de verschillen zijn. Zo kan jij kiezen welke het beste past bij de w ebsite die jij wil gaan hosten.

VPS-server

VPS staat voor virtual private server. Het gaat hier om een virtuele machine die gebruik maakt van een fysieke server en opzoek is naar de capaciteiten. Je kan hem vergelijken met een dedicated server. Een VPS werkt met dezelfde hardware-basis, maar dan onafhankelijk van andere gebruikers. Het is dus een mix tussen een voordelige shared hosting en de duurdere dedicated server. Hierdoor blijven de kosten laag, maar heb je wel de benefit van beiden. Deze server is vooral goed voor wanneer je voldoende kennis hebt op gebied van serverbeheer.

Plesk server

Wanneer jij gebruik maakt van een server kan je vaak niet zien wat er wordt gedraaid zonder je hostingpartij te raadplegen. Bij een Plesk server kan dat echter wel. Je kan gebruik maken van een VPS-server en vervolgens alles in een mooie interface op je website zien. Je kan dus ideaal mee blijven kijken in de server vanaf je eigen website dashboard.

Lokale server

Dit is een server die je gewoon in je kantoor kan neerzetten of ergens in je bedrijfspand. Het fijne natuurlijk aan zo’n server is dat alles wordt opgeslagen in jouw eigen kantoor. Hierdoor ben je niet afhankelijk van het internet en heb je bij een goede bescherming ook minder kans op hackers. Lokale servers worden vooral gebruikt voor webhostingbedrijven of grote bedrijven die veel data verwerken. Het nadeel is natuurlijk dat jij alles in huis hebt. Wanneer er wat gebeurt ben je ook gelijk alles kwijt.

Conclusie

Wanneer jij een groter bedrijf hebt met meerdere websites en veel data verwerkt kan je goed kiezen voor een VPS-server. Je hebt dan niet alle data op je kantoor opgeslagen, maar kan alles snel opvragen. Bij een lokale server gaat het allemaal iets sneller, maar deze zijn ook gevoeliger wanneer er een verhoogde kans is op brand of inbraak. Veel kleine bedrijven werken vaak met een cloud server.