Drugs zijn een boeiend en spannend onderwerp dat veel series heeft voortgebracht over de wereld van de drugshandel, de verslaving en de bestrijding. In deze blog bespreek ik een aantal van de leukste series over drugs die je niet mag missen. Sommige zijn komisch, sommige zijn dramatisch, sommige zijn historisch, maar allemaal zijn ze verslavend.

Breaking Bad (2008-2013)

Deze serie van Vince Gilligan is een van de meest geprezen en populaire series aller tijden, en niet voor niets. Het volgt het verhaal van Walter White, een scheikundeleraar die na een diagnose van longkanker besluit om methamfetamine te gaan produceren en verkopen met de hulp van zijn voormalige leerling Jesse Pinkman. De serie is een meeslepende en donkere kijk op de transformatie van een gewone man in een meedogenloze drugsbaron. De serie is ook bekend om zijn briljante acteerwerk, vooral van Bryan Cranston en Aaron Paul.

Narcos (2015-2017)

Deze serie van Netflix vertelt het waargebeurde verhaal van de opkomst en ondergang van de beruchte Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar, die in de jaren 80 en 90 miljarden verdiende met de export van cocaïne naar de Verenigde Staten. De serie laat zien hoe Escobar zijn imperium opbouwde, hoe hij te maken kreeg met rivalen, politici, journalisten en de Amerikaanse DEA, en hoe hij uiteindelijk ten val werd gebracht. De serie is een spannende en gewelddadige thriller die ook ingaat op de sociale en politieke gevolgen van de drugsoorlog in Colombia. De serie is ook bekend om zijn uitstekende vertolking van Escobar door de Braziliaanse acteur Wagner Moura.

The Wire (2002-2008)

Deze serie van David Simon is een van de meest realistische en complexe series over drugs ooit gemaakt. Het volgt het leven van verschillende personages die betrokken zijn bij de drugshandel in Baltimore, van de dealers en de gebruikers tot de politie en de politici. De serie laat zien hoe de drugscultuur de hele samenleving beïnvloedt en hoe de verschillende systemen falen om het probleem aan te pakken. De serie is ook bekend om zijn uitstekende schrijven, acteren en sociale kritiek.

Weeds (2005-2012)

Deze serie van Jenji Kohan is een van de meest komische en luchtige series over drugs. Het volgt het verhaal van Nancy Botwin, een weduwe die besluit om wiet te gaan verkopen om haar gezin te onderhouden in een rijke buitenwijk. De serie is een satire op de Amerikaanse suburbia en de hypocrisie rond drugs. De serie is ook bekend om zijn humor, drama en de charismatische hoofdrol van Mary-Louise Parker.

De grootste drugsbazen wereldwijd

Naast deze series over drugs, zijn er ook veel interessante verhalen over de grootste drugsbazen wereldwijd, die vaak de inspiratie vormen voor fictieve personages. Hier zijn enkele voorbeelden van de meest beruchte en invloedrijke drugsbaronnen in de geschiedenis:

  • Pablo Escobar: De Colombiaanse drugsbaron die in de jaren 80 en 90 miljarden verdiende met de export van cocaïne naar de Verenigde Staten. Hij was de leider van het Medellin-kartel en stond bekend om zijn geweld, corruptie en liefdadigheid. Hij werd in 1993 gedood door de Colombiaanse politie .
  • Joaquín “El Chapo” Guzmán: De Mexicaanse drugsbaron die de leider was van het Sinaloa-kartel, een van de grootste en machtigste drugskartels ter wereld. Hij importeerde cocaïne, heroïne, methamfetamine en marihuana naar de Verenigde Staten en andere landen. Hij stond bekend om zijn ontsnappingen uit de gevangenis, zijn geweld en zijn rijkdom. Hij werd in 2019 veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf in de Verenigde Staten .
  • Ismael “El Mayo” Zambada: De Mexicaanse drugsbaron die de medeleider is van het Sinaloa-kartel, samen met El Chapo. Hij is verantwoordelijk voor de logistiek, de distributie en de veiligheid van het kartel. Hij staat bekend om zijn discretie, intelligentie en overlevingsvermogen. Hij is een van de meest gezochte drugshandelaren ter wereld en is nog steeds op vrije voeten .