Dit hebben we allemaal weleens mee gemaakt: je zit lekker video’s te kijken op je mobiele telefoon in de trein of in de auto. Tot dat je moet uitchecken bij de NS-poortjes en je telefoon is leeg. Weer je hele batterij leeg gestreamd. Heerlijk dat streamen van films, muziek en video’s, maar het is minder prettig voor de batterij van je telefoon. Hoeveel kost het streamen van films en series eigenlijk? En hoe kun je ervoor zorgen dat de batterij van je mobiel langer mee gaat? We vertellen het je in deze blog.
Energie vergelijken van je mobiel? Er zit een verschil tussen streamen en downloaden. En daardoor ook een verschil in energieverbruik van je mobiel. Want wie een film downloadt, zal direct een hoge piek van zijn batterij ervaren. Het kost flink wat energie voor je film gedownload op je telefoon staat, maar als je dit bijvoorbeeld eerder doet thuis. Dan kun je de telefoon weer aan de lader doen. Voor streamen is dit dus anders. Het streamen van een film geeft niet direct een hoge piek, maar is meer een gestaagde opdracht voor je telefoon. Waardoor telefoons vaak na een uur film kijken al leeg zijn. Hoeveel het precies kost, is een ingewikkeld verhaal van kWh’s en joules. Waar jij meer aan hebt zijn een aantal tips voor het besparen van je batterij. Hier komen ze.
Tips om je batterij langer mee te laten gaan
De batterij van je telefoon is een magisch iets. En wat je graag wilt is dat je batterij zo lang mogelijk mee gaat. Niet alleen omdat je bijvoorbeeld een lange treinreis voor de boeg hebt. Maar ook omdat je wilt dat de levensduur van je batterij lang mee gaat. Oftewel: dat hij langer mee gaat. Wat kun je doen?
- Kies voor een automatische helderheid. Zo past het scherm zich aan naar zijn omgeving. Hierdoor is het omgevingslicht bepalend door de felheid van je scherm. Hoe minder fel je scherm is, hoe langer je batterij mee kan gaan.
- Sluit apps af die je niet gebruikt. Als apps op de achtergrond nog mee draaien, dan verspil je hiermee energie. Je gebruikt ze tenslotte niet. Voor Android-toestellen is er een handige multi-tasking-knop. Hier kun je de apps wegvegen. Bij iOS druk je twee keer op de startknop om daarna de apps weg te vegen die je niet gebruikt.
- Zet je GPS uit. Dit is namelijk echt een heel grote energievreter. GPS vertelt je constant waar je bent. Waardoor je bijvoorbeeld het weer kunt checken of een route kunt volgen. Maar als je lekker in de trein zit, hoeft dit natuurlijk niet. Uitzetten scheelt dus enorm veel energie.
- Schakel de energiebesparende stand in. Hierdoor draait je telefoon minder snel en de prestaties worden beperkt. Maar je raadt het al: je batterij gaat langer mee.
- Is je mobiel echt bijna leeg? Zet hem dan op vliegtuigmodus. Dan kun je even geen films meer streamen, maar je weet wel dat je straks nog mobiel kunt uitchecken bij de poortjes van de NS, bijvoorbeeld. Het houdt eigenlijk in dat je even slim met je batterij omgaat.
- Neem een goede externe batterij mee. Bijvoorbeeld een powerbank. Hiermee kun je je batterij onderweg opladen en lekker films en video’s blijven bekijken. Ideaal!