Het is nog niet zo lang geleden dat je een Netflix-abonnement met anderen kon delen. Er waren verschillende betaalplannen, die nu nog bestaan als verschillende abonnementen. Er is een basisabonnement waarbij je op niet meer dan één scherm tegelijk kunt kijken. Een ander, wat duurder abonnement, geeft je het recht om op verschillende toestellen tegelijk van de dienst gebruik te maken.

Dat was opdat verschillende leden van hetzelfde huishouden tegelijk naar hun eigen programma’s konden kijken. In de praktijk werden die accounts gedeeld met vrienden, buren en familie, waardoor veel geld misliep. Er werden dan ook maatregelen genomen.

Waarom kiezen mensen voor Netflix?

Als het op veilig streamen aankomt, is er geen twijfel dat Netflix bij de besten behoort. Je kunt voor betrekkelijk weinig geld van de dienst gebruikmaken; het instapabonnement kost slechts € 7,99 per maand. Dit betekent dat je voor iets meer dan 25 eurocent per dag van een enorm aanbod films en televisieseries kunt genieten.

De wereld van digitale inhoud groeit al geruime tijd. Er zijn niet alleen streamingdiensten zoals Netflix en HBO. Spotify en Apple Music beschikken over enorme bibliotheken met muziek, audioboeken en podcasts. Abonnementen zijn echter niet altijd nodig. Veel mensen hebben hun bezorgdheid geuit over het enorme aantal abonnementen waarvoor ze zich hebben aangemeld, alleen maar om toegang te krijgen tot één enkele bibliotheek met inhoud.

LeoVegas daarentegen heeft een bibliotheek met een groot aantal titels ontwikkeld zonder dat gebruikers zich aan een maandelijks betalingsschema hoeven te houden. Ook Shonen Jump biedt gratis hoofdstukken voor populaire mangatitels, hoewel er extra kosten zijn voor abonnees die een groter bereik willen. Zelfs YouTube blijft een gratis optie aanbieden, hoewel advertenties steeds meer gebruikers naar de betaalde service leiden.

De drie verschillende mogelijkheden voor Netflix-abonnees

Er zijn drie verschillende aanbiedingen bij Netflix:

?       Netflix Basic: € 7,99 per maand, kijken op 1 scherm tegelijk

?       Netflix Standaard: € 11,99 per maand, kijken op twee schermen tegelijk

?       Netflix Premium: € 15,99 per maand, kijken op 4 schermen tegelijk

Waarom heeft Netflix het delen van een account verboden?

Netflix heeft er jaren niets aan gedaan om te voorkomen dat een account door verschillende families gedeeld werd. En kocht je een account van € 11,99, was dat goedkoper dan dat de twee gebruikers ervan ieder een Netflix Basic-abonnement betaalden. Bovendien had je bij dat abonnement ook een betere beeldweergave. Netflix vond eigenlijk dat hun product op een oneerlijke manier gebruikt werd. Ze gaven dan ook volgende argumenten op om deze toestand tegen te gaan.

Verlies van inkomsten

Het delen van accounts kan leiden tot verlies van inkomsten voor Netflix, aangezien meerdere gebruikers met slechts één abonnement toegang krijgen tot de dienst. Dit kan een aanzienlijke impact hebben op de omzet en de winst van het bedrijf, vooral als het delen van accounts wijdverspreid is.

Concurrentie met andere streamingdiensten

Er is een blijvende groei van het aantal streamingdiensten en een toenemende concurrentie op de markt. Netflix kan het zich niet veroorloven om inkomsten mis te lopen als gevolg van het delen van accounts. Door dit tegen te gaan, kan Netflix proberen zijn omzet te beschermen en zijn concurrentiepositie te versterken.

Contentkosten en investeringen

Netflix investeert aanzienlijke bedragen in het maken en licentiëren van content, zoals films en series waarvan ze de uitzendrechten kopen. Deze investeringen zijn afhankelijk van een stabiele inkomstenstroom. Het delen van accounts kan leiden tot een afname van het aantal abonnees, wat Netflix kan verhinderen om te blijven investeren in hoogwaardige content.

Klantrelaties en loyaliteit

Sommige klanten beschouwen het delen van accounts als een voordeel. Het kan echter ook leiden tot problemen. Wanneer meerdere gebruikers tegelijkertijd toegang proberen te krijgen tot een account, kan dit leiden tot buffering en een verminderde kwaliteit van de service, zelfs wanneer de klant over de snelste verbinding met glasvezelkabel beschikt. Soms worden wachtwoorden van het account zelfs verder doorgegeven. Het is dan mogelijk dat de houder van het hoofdabonnement zelf niet meer kan kijken wanneer hij of zij wil.

Boekt Netflix resultaat met zijn acties
 

Boekt Netflix resultaat met zijn acties?

Netflix zou eind 2022 wereldwijd 247 miljoen mensen hebben bereikt. Hoewel er in dat jaar een dalende trend was, hebben de nieuwe maatregelen ervoor gezorgd dat er in het eerste kwartaal van 2023 8,8 miljoen nieuwe klanten zijn bijgekomen. Het is nog te vroeg om al over definitieve resultaten te spreken, maar als je het bekijkt vanuit het standpunt van de streamingdienst zelf, lijkt de actie wel zijn vruchten af te werpen.