Eind jaren 90 schakelden steeds meer mensen voor internet over van een inbelverbinding naar DSL of de kabel. Dat had veel voordelen. Het internet was sneller en je hoefde je telefoonlijn er niet meer voor te gebruiken waardoor je onbereikbaar was. Nu is dat niet meer voor te stellen. We hebben allemaal een smartphone en we maken gebruik van Wifi voor het internet. Maar de Wifi verbinding gaat vaak nog wel via de kabel of via DSL. Ook daar komt verandering in want in steeds meer regio’s wordt glasvezel aangelegd. Dat is stabieler en vele malen sneller. Vooral bedrijven hebben daar veel profijt van.

De aansluiting in bedrijf of woning

De gemeente legt in samenwerking met providers glasvezel aan in straten. De aansluiting wordt in de meeste gevallen tot de gevel gelegd. Vanaf dat punt is de huiseigenaar zelf verantwoordelijk. De vraag ‘welke utp kabel voor glasvezel heb ik nodig’ komt dan vaak aan de orde. Meestal hoef je je daar geen zorgen om te maken. Als je wilt overstappen op glasvezel dan regelt de provider vaak de aansluiting. Hier betaal je meestal een vergoeding voor. Maar het voordeel is dat je je nergens druk over hoeft te maken. De monteur gaat pas weg als het allemaal naar behoren werkt. Voor bedrijven geldt in feite hetzelfde. Ook zij kunnen een deskundige inhuren die ervoor zorgt dat de glasvezel aansluiting wordt doorgetrokken in het gebouw en wordt aangesloten.

Pech voor mensen in buitengebieden

Als je in een buitengebied woont dan heb je vaak pech als het om het aanleggen van een glasvezel kabel gaat. Meestal wordt die niet standaard getrokken onder wegen waar maar weinig mensen wonen. Je moet het dan dus zelf betalen. Dat kan een flinke kostenpost worden. Dat geldt ook voor bedrijven op industrieterreinen. Zij kunnen dan vaak wel weer samen investeren waardoor de kosten uiteindelijk toch nog een beetje meevallen. Maar dan is er vaak een lange wachttijd. Als je een nieuw kantoor betrekt is het dus zaak om tijdig een aanvraag in te dienen als je graag glasvezel wilt voor je bedrijf.

Ook glasvezel wordt doorontwikkeld

Glasvezel is al veel sneller en stabieler dan de huidige verbindingen. Maar toch wordt er ook aan de kwaliteit van dit nieuwe fenomeen nog volop gewerkt. Want in de toekomst hebben we nog veel betere verbindingen nodig. Steeds meer apparaten werken via internet. Er komen steeds meer toepassingen bij. Nu kunnen we het ons misschien nog niet voorstellen, maar over 20 jaar ziet de wereld er vast weer heel anders uit dan nu. En daar moet op vooruit gewerkt worden om de ontwikkelingen bij te houden. Sommige mensen vinden dat heel eng en willen het liever bij het oude houden. Maar dat zal niet gaan. Dat kon in de jaren 60 van de vorige eeuw ook niet. Toen waren er ook ontwikkelingen die we nu heel normaal vinden en waartegen toen werd geprotesteerd.