Het is tegenwoordig echt overweldigend hoe veel opties er zijn als je wil streamen, van Netflix tot aan Amazon en Disney Plus en ons eigen Videoland. Toch zijn er mensen voor wie dit aanbod nog niet groot genoeg is. Zij gebruiken een VPN om nog meer content te kunnen bekijken. In dit artikel kun je lezen hoe dat zit en waarom streaming en VPN-diensten hand in hand gaan.

Wat is een VPN?

Voordat je kunt begrijpen waarom streaming en VPN-diensten met elkaar verbonden zijn, moet je weten wat een VPN precies is. De afkorting staat voor Virtual Private Network. Simpel gezegd is het een tool die je gebruikt om je internetverkeer om te leiden via een server op een andere plek. Het gevolg hiervan is dat derden niet kunnen tracken wat jouw werkelijke locatie is, waardoor je veel anoniemer en veiliger kunt internetten. Wil je meer weten over hoe een VPN precies werkt? Dan kun je op Surfshark (https://surfshark.com/nl/learn/wat-is-vpn) meer informatie vinden.

Hoe helpt een VPN bij streaming?

Onder streaming valt eigenlijk alle manieren waarop je online content kunt kijken of beluisteren, zonder dat je het eerst hoeft te downloaden. Je bezoekt een website of app, klikt op play en het afspelen begint meteen.

Sommige content voor streaming zit echter verborgen achter geografische restricties. Dit betekent dat een serie, film of muziek alleen kan worden gestreamd in een bepaald gebied. Vaak heeft dit te maken met uitzend- en auteursrechten. De aanbieder van de content heeft dan niet betaald om het recht te krijgen om iets in een bepaald gebied beschikbaar te maken voor streaming. Zo kan het dus dat jij met je Netflix abonnement in Nederland niet precies hetzelfde kunt zien als iemand met hetzelfde abonnement in de Verenigde Staten. Ook verklaart het waarom je soms op vakantie in het buitenland niet kunt inloggen op je Videoland abonnement.

Door een VPN te gebruiken kun je deze restricties gemakkelijk omzeilen. Als je bijvoorbeeld graag een serie wil kijken die tot nu toe nog alleen in het buitenland beschikbaar is, kun je je VPN gebruiken om je internetverkeer te laten omleiden naar een server in dat land. De aanbieder zal dan niet langer detecteren dat je buiten het toegestane gebied valt, waardoor je gewoon toegang krijgt.

Is een VPN gebruiken voor streaming legaal?

Een restrictie omzeilen klinkt misschien als iets wat je eigenlijk niet mag doen, maar voor alsnog is er niks in de Nederlandse wetgeving te vinden dat aangeeft dat het illegaal is. Het is namelijk jouw recht om je privacy en online veiligheid te waarborgen met behulp van een VPN. Je moet er echter wel rekening mee houden dat sommige streamingdiensten actief bezig zijn om bezoekers die een VPN gebruiken te blokkeren. Voor jou betekent dit dat je geen toegang tot de content meer krijgt op het moment dat de aanbieder detecteert dat je verbinding maakt via een VPN. Zodra je de verbinding met je VPN weer verbreekt, kun je gewoon weer verder. Je kunt geen boete krijgen als je verbinding maakt via een VPN en er zijn ook geen aanbieders die andere maatregelen nemen tegen gebruikers die met een VPN inloggen. In principe hoef je je dus nergens zorgen over te maken.