Netflix is niet voor niets de meest populaire streamingprovider van Nederland. Het aanbod is namelijk enorm. Maar soms ben je net te laat (of te vroeg) om iets te zien.

  • Het lukte je echt niet meer om Sherlocknog af te kijken voordat Netflix de serie op 14 juli verwijderde.
  • Misschien wil je The Fast and the Furious films nog kijken voordat je naar de bioscoop gaat voor het 9e deel. Maar sinds juni zijn geen van de films meer toegankelijk via de Nederlandse Netflix.
  • Of je hebt bijvoorbeeld net de eerste twee delen van de Fifty Shadestrilogie bekeken, en kom je erachter dat het derde deel nog steeds ontbreekt.

Waarom verwijdert Netflix films en series?

Netflix geeft nooit een reden waarom titels worden verwijderd, maar het heeft bijna altijd met uitzendrechten te maken. Meestal is het contract verlopen en heeft Netflix het niet willen of kunnen vernieuwen. Het kan zijn dat een andere streamingprovider meer heeft geboden voor exclusieve rechten. Een andere reden is bijvoorbeeld de overname van MGM door Amazon, of dat de BBC een eigen streaming-app (Britbox) heeft opgezet. Deze providers willen dan niet langer rechten verkopen aan Netflix.

Omdat uitzendrechten vaak per land verkocht worden, en dus verschillende contracten hebben, zijn er duizenden titels die wel in het ene land te zien zijn, maar niet meer of nog niet in een ander land. De drie voorbeelden hierboven zijn wel te vinden in het aanbod van respectievelijk het Verenigd Koninkrijk, Japan en Australië. Als je deze series of films toch in Nederland wilt kijken, heb je een VPN nodig.

Een VPN voor buitenlandse Netflix

Netflix geeft je het Nederlandse aanbod, omdat ze detecteren dat je in Nederland bent. Door middel van een VPN kun je een nieuwe virtuele locatie kiezen, en dus Netflix laten denken dat je in een ander land bent dan Nederland. Als je bijvoorbeeld een locatie in de Verenigde Staten kiest, krijg je ineens duizenden nieuwe titels in je Netflix aanbod. Het is heel simpel en zonder risico:

  1. Maak een account aan bij een VPN dienst;
  2. Installeer de software;
  3. Kies je locatie (bijvoorbeeldde Verenigde Staten);
  4. Kijk naar je favoriete films en series.

Er zijn een groot aantal VPN diensten waaruit je kunt kiezen, maar let goed op of ze zichzelf als Netflix VPN promoten, oftewel of ze goed werken met Netflix. Deze diensten hebben soms zelfs servers speciaal gereserveerd voor Netflixgebruik. Ze zijn dus snel genoeg om comfortabel te kijken en slim genoeg om detectie door Netflix te vermijden.