Er zijn verschillende redenen waarom je een gesproken bestand zou inzetten in tekst. Met de meest voor de hand liggende zullen de lezers van deze blogs bijna dagelijks te maken krijgen. De ondertiteling van films of televisie programma’s. Maar er zijn nog wel toepassingen.

Hoe wordt tekst naar spraak omgezet?

Je zou dat helemaal manueel kunnen doen. De tekst beluisteren en die dan helemaal uitschrijven. Tenslotte indien ook nog vertalen indien nodig. Een tijdrovend en secuur werkje, dat niet voor iedereen weggelegd is.

Een andere, en veel meer gebruikte manier, is gebruikmaken van gespecialiseerde software. Bij de betere bedrijven kun je zelfs bij wijze van test audio naar tekst gratis laten omzetten. Zo weet je precies waar je aan begint, en kun je het systeem evalueren. Daarna heb je verschillende mogelijkheden. Het hangt af van wat je nodig hebt en hoe precies de transcriptie en vertaling moet zijn.

Alles kan via AI gebeuren. De bot luistert naar de tekst en schrijft die automatisch uit. Met vertaalsoftware wordt de tekst vertaald. Dat is de goedkoopste oplossing, en die is voor 85% betrouwbaar. Wil je het beter dan zullen ze voor een meerprijs editors de tekst helemaal nakijken. Dan is je omzetting voor 99% gegarandeerd juist.

Wat zijn de toepassingen om tekst naar spraak om te zetten?

Er zijn enkele zaken waarvoor het omzetten van geluid naar tekst onmisbaar zijn of voor extra comfort zorgen.

Ondertiteling

Net zoals we in de inleiding al vertelden is dit de meest voor de hand liggende toepassing. Kijkers van streamingdiensten zoals Netflix hebben ongetwijfeld al kunnen zien dat ze een programma meestal in verschillende talen kunnen beluisteren, of in die talen ondertitels kunnen lezen. Dus niet alleen voor de ondertitels maar, ook voor het dubben in een deze taal is deze actie nodig.

Bijhouden van notulen

Tijdens vergaderingen en bijeenkomsten kun je alles opnemen. Dan kun je zelf alles aandachtig volgen. Daarna kun je het met de software omzetten in tekst en heeft iedereen meteen de notulen die ze moeten hebben. Makkelijk en je bent zelf bij de les gebleven en je bespaart jezelf een hoop tijd en werk.

Makkelijker zaken opzoeken

Iets opzoeken in een audiobestand is niet gemakkelijk. Je moet hele stukken tekst beluisteren, doorspoelen en terugspoelen. Wanneer het in een tekstbestand staat kun je heel gemakkelijk zoekopties ingeven om het gezochte gedeelte direct terug te vinden. Opnieuw een fikse tijdsbesparing.

Toegankelijkheid

Voor mensen met gehoorproblemen is een audiobestand dikwijls niet toegankelijk. Wanneer het in geschreven tekst wordt weergegeven kunnen ook deze mensen van alle informatie of zelfs ontspanning genieten.

Audio naar tekst, geen gadget meer, maar onmisbaar!

Wanneer we alles op een rijtje zetten is het verbazingwekkend welke voordelen het omzetten van audio naar tekst levert. Maar we raden je ten stelligste aan om voor de geschikte software te zorgen. Manueel is het een monnikenwerk waar je beter niet aan begint.