Een Virtual Private Network of VPN kan je online activiteiten afschermen en je laten bepalen welke sites je bezoekt. Het is echter cruciaal om een VPN-dienst te kiezen die voldoende bescherming biedt alsook alle functies die je nodig hebt. Alle informatie die je nodig hebt om een goede VPN-dienstverlener te kiezen vind je in dit artikel.

Wat is een VPN?

Hoewel de term VPN je misschien onbekend is, is het idee erachter eenvoudig en ongelooflijk nuttig, en het wordt al gauw een noodzaak. VPN is een afkorting voor “virtual private network” (in het Engels) of ” virtuele privé-netwerk” (in het Nederlands).

Probeer je een veilige, versleutelde toegang voor te stellen tussen je computer en het internet om een idee te krijgen van hoe het werkt. Naast het beveiligen van je verbinding kan het ook je bandbreedte vergroten en je gegevens zeer effectief encrypteren.

Het beschermt je verbinding

Het belangrijkste voordeel van het gebruik van een VPN is de beveiliging van je gegevens. Al is het om je bankrekening na te kijken of je betaalmethode informatie op een live casino te bevestigen, het is het belangrijkste verkoopargument van VPN’s door de beveiliging die ze hun gebruikers bieden terwijl ze op het internet surfen. Al je gegevens, of ze nu worden verzonden of ontvangen, zijn beveiligd op elk apparaat dat je ook gebruikt. Daardoor zullen identiteitsdieven en andere cybercriminelen moeilijker toegang hebben tot je privégegevens dan wanneer je geen VPN zou gebruiken.

Criteria om je VPN te kiezen

De snelheid van de VPN

Zoek een VPN-dienst met veel servers in verschillende werelddelen en met efficiënte protocollen om ervoor te zorgen dat de VPN-verbinding je surfen op het internet niet vertraagt. Omdat je fysiek dicht bij de servers bent, zullen je overdrachtsnelheden toenemen. Bovendien kun je direct overschakelen naar een andere server als degene die je gebruikt overbelast raakt.

Ondersteunde toestellen en besturingssystemen

Zorg ervoor dat het VPN-dienst dat je kiest compatibel is met je apparaten. Sommige VPN’s bieden bijvoorbeeld niet dezelfde functies op Mac en Windows. Hoewel de meeste VPN’s direct gebruik op een draadloze router ondersteunen, is dat vaak ingewikkeld, en sommige VPN’s zijn ook compatibel met gameconsoles en smart-tv’s.

Encryptie protocollen

Je zult ongetwijfeld PPTP, OpenVPN, IPsec en andere soortgelijke acroniemen tegenkomen als je op de website van een VPN-dienst surft. Al deze beschermingsmethoden maken gebruik van encryptie. Je moet goed nadenken over het encryptieprotocol dat je wilt gebruiken voordat je je VPN kiest. Dit is namelijk geen onbelangrijk detail. Deze instelling bepaalt hoe veilig je online activiteiten zijn. Samengevat zijn de twee beste beveiligingsopties op dit moment het L2TP/IPSec protocol en OpenVPN, dus controleer of de provider een van beide ondersteunt.

Locatie van de provider en zijn servers

Voordat je beslist over een VPN dienst is het slim om te kijken waar het hoofdkantoor en de server locaties van het bedrijf zich bevinden. Meestal gebruiken mensen een virtueel privé-netwerk om toegang te krijgen tot media die in hun eigen land niet beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat de VPN-dienst die je overweegt servers heeft die aan je locatie eisen voldoen.

Voor inhoud die alleen toegankelijk is voor gebruikers in de Verenigde Staten, bijvoorbeeld, heb je toegang nodig tot een server in de Verenigde Staten. Door verbinding te maken met een van deze servers lijkt het dan alsof je direct vanuit dat land toegang hebt tot de site, zodat je beperkte multimedia-inhoud kunt bekijken.