Het kiezen van een autoverzekering kan soms een flinke klus zijn. Met zoveel verschillende aanbieders en auto’s, is het aanbod soms wat overweldigend. En hoe moet je dan ooit weten welke je moet kiezen? Dit hangt natuurlijk van meerdere dingen af. Zoals wat voor auto je hebt of wil gaan kopen, en wat je nodig hebt qua dekking. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel manieren om erachter te komen welke autoverzekering het beste bij je past. Online hulpmiddelen maken het voor iedereen makkelijk om te kunnen vergelijken en informatie te verzamelen. Wij geven je in dit artikel vijf tips die je kunnen helpen bij het maken van je beslissing.

Kies je dekking verstandig

Er bestaat niet één ‘beste’ autoverzekering. Dit hangt van veel verschillende factoren af namelijk, en verschilt ook per persoon. Autoverzekering vergelijken op basis van de dekking is dan het beste om te doen. Er zijn bijvoorbeeld basis WA-verzekeringen, WA+- of beperkt casco verzekeringen en Allrisk- of volledig casco verzekeringen. Je hebt lang niet altijd de meest uitgebreide dekking nodig. Een oudere auto volledig verzekeren kan zonde van je geld zijn. De basisverzekering verzekert je tegen schade aan anderen, en de uitgebreidere verzekeringen dekken meer schade zoals schade van buitenaf of schade die je zelf veroorzaakt. Bepaal dus goed hoeveel risico jij gedekt wilt hebben en kies op basis daarvan welke verzekering dus goed bij je wensen past.

Betaal jaarlijks in plaats van maandelijks

Een truc die wij hebben ontdekt om wat geld te besparen, is om jaarlijks te betalen in plaats van maandelijks. Bij iedere betaling komen er namelijk administratiekosten bij, en deze vermijd je dus wanneer je minder vaak een betaling doet. Wel moet je dan goed met je geld om kunnen gaan door alles in één keer te betalen. Mocht je dit lastig vinden of is dit financieel niet mogelijk, dan is maandelijks betalen wellicht toch beter voor je. Dan kun je dus uiteindelijk wel net iets duurder uitkomen per maand.

Vergelijk het aanbod regelmatig

Zoals we hierboven al benoemd hebben, is het regelmatig vergelijken van het aanbod aan verzekeringen de manier om goedkoper uit te zijn elk jaar. Vaak zijn er nieuwe aanbiedingen of promoties die aantrekkelijk kunnen zijn. Zeker voor jongere chauffeurs, die ondertussen door ervaring hun schadevrije jaren hebben opgebouwd, loont het om goed te vergelijken.

Vermijd dubbele dekkingen

Voor je een bepaalde verzekering of aanvullende dekking afsluit, kijk altijd goed na of je deze wel nodig hebt. Heb jij bijvoorbeeld een rechtsbijstandsverzekering? Dan heeft het geen nut om die optie ook nog eens bij je autoverzekering te nemen

Overweeg een hoger eigen risico

Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen wanneer je schade maakt. De kosten die hoger liggen dan je eigen risico worden bijgepast door je verzekeraar. Hoe meer je bereid bent om zelf bij te leggen, hoe lager je premie zal liggen. Als je altijd veilig rijdt en je hebt al jarenlang geen schade meer geleden, dan kan het lonen om je eigen risico wat hoger te leggen. Je betaalt dan iets meer zelf mocht er toch schade zijn, maar je betaalt wel een lagere premie per maand. Als je dus voorzichtig rijdt, komt je dat op langere termijn zeker goedkoper uit.