Vrijwel ieder bedrijf heeft vandaag de dag een eigen netwerk. Er wordt gebruikgemaakt van computers of van laptops die via Wi-Fi inloggen op het netwerk van de zaak. Door de voortschrijdende technologie kan er vrijwel overal in Nederland gebruikgemaakt worden van stabiel en optimaal dataverkeer met hoge snelheden. We kunnen ons niet meer voorstellen dat we een half uur moeten wachten voordat een bestand van een paar MB is verstuurd. Maar die snelle netwerken bieden natuurlijk ook kansen voor criminelen. Daarom is netwerkbeveiliging heel belangrijk.

Diefstal van bedrijfsdata

Het gebeurt tientallen, misschien wel honderden keren per jaar dat een bedrijf wordt getroffen door cybercriminelen. Zij proberen binnen te dringen in het netwerk om data te stelen of te gijzelen. Als dat lukt dan kan dat nare gevolgen hebben. Als er sprake is van gijzeling dan ligt het systeem plat en kan er dus niet meer gewerkt worden. Vaak wordt er losgeld geëist maar het is maar de vraag of het netwerk wordt vrijgegeven als dat daadwerkelijk wordt betaald. Het kan in het ergste geval betekenen dat de gegevens in verkeerde handen vallen met het risico op identiteitsfraude of andere criminele activiteiten. Daarom is het heel belangrijk om je bedrijfsnetwerk goed te beveiligen.

Hoe werkt een bedrijfsnetwerk?

Een bedrijfsnetwerk maakt gebruik van een externe server waar de software op staat. Kleine bedrijven hebben meestal data bij een hosting provider. Grotere bedrijven hebben vaak een eigen server met een patchpaneel waar apparatuur op aangesloten is. Dat kan uiteraard ook met een draadloze verbinding. Niet alleen computers maar ook andere apparaten zoals een printer/copier of een beamer kunnen in het netwerk worden gehangen. Om al deze apparaten probleemloos te laten werken moet de server beschikken over voldoende capaciteit. Ook moet er voldoende ruimte zijn om back-ups te maken van belangrijke data. Deze data wordt doorgaans ook nog extern opgeslagen om bij een crash geen informatie te verliezen.

Hoe houd je hackers buiten de deur?

Hackers proberen via zwakke plekken in de beveiliging binnen te komen. Dan hebben we het natuurlijk niet over een slot op de serverkasten maar over lekken in de digitale beveiliging. Als er een ‘poort’ open staat dan kan een crimineel soms kinderlijk eenvoudig bij gevoelige data komen en deze kopiëren, downloaden, aanpassen of verwijderen. Dat zijn natuurlijk enorme risico’s. Je kunt je systemen laten controleren door een ethisch hacker. Deze probeert het netwerk binnen te dringen zoals een crimineel dat zou doen. Als dat lukt dan krijgt het bedrijf adviezen over hoe het systeem beter kan worden beveiligd. Uiteraard zal een ethisch hacker nooit misbruik maken van de gegevens die hij heeft kunnen inzien. Hiervoor wordt altijd een verklaring ondertekend bij het aannemen van een opdracht. Je kunt als ondernemer zelf aangeven waar speciale aandacht aan moet worden besteed bij het uitvoeren van de veiligheidscontrole van het netwerk van het bedrijf of de instelling.